Hortenzijas-Hydrangeaceae

Viens no vasaras beigu un rudens krāšņumiem dārzā ir hortenzija. Tās redzamas sastādītas grupās, soliteros un dzīvžogos.

Hortenzijas iedalās vairākās sugās. Divas no zināmākajām ir skarainās un kokveida hortenzijas.

Hortenzijas labāk augs trūda bagātās, vidēji mitrās augsnēs, saulē un pusēnā. Patiks, ja augsne būs ar zemāku pH. Noteikti nepieciešams parūpēties, lai ir pietiekami mitrs, jo tad hortenzijām būs skaistākas un lielākas ziedu galvas.

Kokveida hortenzijas savu augumu sasniedz ap 1-1.8 m augstumu. Parasti tie ir plaši krūmi. Ziedkopas zaļganas līdz baltas. Sastopamas šķirnes ar rozā ziediem. Rudenī vai agri pavasarī izgriež smalkos zariņus un saīsina dzinumus atstājot 20-25 cm no augsnes.

Skarainās hortenzijas parasti savu augumu sasniedz no 1.3-4 m augstumu. Tie ir stāvi krūmi ar noapaļotu vainagu. Ziedu krāsa ir no baltas līdz aveņu sārtam. Noziedējušos ziedus var apgriezt rudenī vai agri pavasarī.

Skarainajām hortenzijām agri pavasarī apgriež iepriekšējā gada dzinumus, atstājot 2-3 pumpurus uz dzinuma. Izgriež smalkos, aizlauztos un bojātos zarus.

Svarīgi ir hortenzijas samēslot divas reizes gadā, pavasarī un neilgi pirms ziedēšanas. Līdz tam noteikti ir jāparūpējas, lai ūdens būtu pietiekoši. Sausos laikapstākļos laistīšana ne retāk kā divas reizes nedēļā. Ja vieta ir saulaina, tad jāskatās, jo iespējams, laistīšana būs nepieciešama biežāk. Ja ir iespēja, tad hortenziju dobi mulčē.