Kad siltie saules stari ir palikuši atmiņās par karsto vasaru un krāsainās lapas ir iegulušās rudens atmiņu albumā, dārzs dodas atpūtā. Miera periodā koki un krūmi uzkrāj barības vielas, lai agrā pavasarī, mums nemanot, reizē ar gājputnu atgriešanos sāktu atrādīt savu daiļumu.

Kamēr dārzs atpūšas, nedrīkst aizmirst, ka mēs, tā saimnieki, esam tie, kas kailsala laikā uzsedz seģeni jutīgajiem augiem. Mizu mulčas papildināšana ir lielisks veids, kā parūpēties par stādījumu ziemcietības stiprināšanu, jo tādējādi augu saknes  tiek pasargātas no temperatūras svārstībām un kailsals nebūs tik bīstams. Ziemā, kad būs uzsnidzis sniegs, jāatceras, ka sniegs un saule mijiedarbojoties rada spoguļa efektu, kas dārzā augošajiem kokiem var nejauši radīt stumbru bojājumus. Jau laikus jāparūpējas par koku stumbriem, lai tie, ziemas saules sasildīti, necieš aukstajās naktīs. Stumbrus var pasargāt, tos laikus kaļķojot (vēlamais laiks – novembris, decembris, ja nepieciešams var veikt šo darbību arī vēlāk). Tikai jāatceras, ka kaļķošana negarantē pilnīgu koka stumbra aizsardzību.

Kad ziema priecēs ar savām baltajām kupenām un saules stari kņudinās vaigus, svarīgi  pievērst uzmanību jutīgajiem skuju kokiem, lai tie necieš no saules apdegumiem. Īpaši jutīgas ir Kanādas egles šķirnes un dzelteno formu tūjas. Arī mūžzaļie rododendri var ciest no saules ietekmes.

Protams, ne vienmēr vainojama ir tikai saule – jāvērtē visas sezonas laikā dārzā veiktie  darbi... Jāsaprot, vai pienācīgi esam barojuši mūsu lolojumu un vai esam to darījuši pareizi – vai esam spējuši nodrošināt nepieciešamo mitrumu visas sezonas laikā un, kas ir svarīgi, arī pirms ziemas.

Kamēr dārzs uzkrāj enerģiju un gatavojas savam jaunās sezonas iznācienam, arī mums, tā saimniekiem, ir laiks dārzu pavērot bez lapu un ziedu rotas. Ir laiks pievērst uzmanību zariem, to niansēm. Ir laiks pamanīt, ka arī bezlapu stāvoklī augi ir skaisti ar savu formu un dzinumu krāsu. Dārzam ir cita elpa! Tāda klusa… Klusa, bet  vienlaikus tā sniedz daudz informācijas. Ieklausies, un Tu sadzirdēsi!